Pelatihan Pembuatan Kukis Ubi Jalar Ungu bagi Ibu-Ibu PKK di Kecamatan Binakal Kabupaten Bondowoso
DOI:
https://doi.org/10.56013/jak.v5i3.4940Keywords:
Training, Purple Sweet Potato, Cookies, Women Empowerment, BondowosoAbstract
Bondowoso is one of the regions in East Java with considerable potential for purple sweet potato production. However, its utilization remains limited to direct consumption or simple processed products. Through this community service program, training was provided to local women on producing cookies made from purple sweet potatoes as an alternative food product with nutritional and economic value. The methods included socialization, demonstration, and hands-on practice. The results showed that participants were enthusiastic, capable of applying the production techniques properly, and motivated to develop the product as a home-based business. This activity is expected to enhance skills, foster economic independence, and support local food diversification based on regional potential.
References
Berek, T. D. K., & Rowa, S. S. (2023). Peningkatan Kapasitas melalui Pemanfaatan Ubi Ungu sebagai Produk Fungsional. Jurnal Pengabdian Masyarakat Sasambo, 4(2), 112–121.
Brilliantina, A., & Istiqomah, N. (2021). Strategi Pengembangan Industri berbasis Ubi Jalar Ungu dengan Metode SWOT dan ANP di Kabupaten Bondowoso. Jurnal Ilmiah Inovasi, 21(1), 13–17. https://doi.org/10.25047/jii.v21i1.2628
Brilliantina, A., Novita Sari, E. K., & Sasmita, I. R. A. (2020). Pengembangan Produk Kripik Tela Aneka Rasa dan Strategi Pemasarannya untuk Kesejahteraan Kelompok Wanita Rengganis Jember. J-Dinamika : Jurnal Pengabdian Masyarakat, 5(2). https://doi.org/10.25047/j-dinamika.v5i2.1621
Fitria, M. N., & Wikandari, P. R. (2024). Study on Antioxidant Activity of Purple Sweet Potato (Ipomoea Batatas) Juice Fermented with Lactobacillus plantarum B1765. Jurnal Pijar Mipa, 19(5), 846–853. https://doi.org/10.29303/jpm.v19i5.7286
Killay, T., Tiwery, D. S., Perulu, Y., Frans, M. S., Lowahna, L., Lakburlawal, J. A., Maluakur, D., Rumahjara, E., Lewanwoar, C., Gairtua, M., Susano, M. A., & Unawekla, S. (2023). Inovasi Pemanfaatan Ubi Jalar ungu dalam Pembuatan Produk Makanan Olahan dalam Meningkatkan Jiwa Kewirausahaan. Jurnal Masyarakat Madani Indonesia, 2(4), 535–539. https://doi.org/10.59025/js.v2i4.189
Kusumayadi, F., Amirulmukminin, Yusuf, M., & Hidayanti, M. (2023). PEMBERDAYAAN MASYARAKAT MELALUI PELATIHAN DIVERSIFIKASI OLAHAN UBI UNGU MENJADI RENGGINANG UBI DI DESA RABA BAKA KABUPATEN DOMPU. Multidisiplin Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(02), 53–56. https://doi.org/10.58471/pkm.v2i02.1802
Laylah, N., Syahriati, Jassin, E., & Juwita, I. (2024). Diversifikasi Pengolahan Ubi Jalar Ungu Di Desa Kading Kecamatan Tanete Riaja Kabupaten Barru. EJOIN : Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(10), 1445–1452.
Noer, R. M., Juliana, T., Maulani, R. G., Nababan, A. N., Nurlince, N., & Tuwanakotta, M. (2022). Pemanfaatan Ubi Jalar Ungu Dengan Inovasi Cookies Sebagai Alternatif Snack Diabetes Melitus. GERVASI: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 6(1), 250–257. https://doi.org/10.31571/gervasi.v6i1.3634
Nurchayati, Muchayatin, Parju, Suyati, S., Setyobudi, Sulistyani, Aminah, S., Riyanto, J., & Musprihadi, R. (2025). Inovasi Ubi Ungu Menjadi Donut Sebagai Kreativitas Produk Lokal di Kelurahan Mangunsari, Kecamatan Gunungpati, Kota Semarang. Indonesian Journal of Community Empowerment, 2(6), 917–926.
Nurhasanah, S., Rahimah, S., Amaru, K., Windarningsih, F., & Qanita, N. (2023). Peningkatan Nilai Tambah Ubi Bersama Kelompok Wanita Tani Harumanis di Kutamandiri. Abdimas Galuh, 5(2), 1298. https://doi.org/10.25157/ag.v5i2.10923
Sudrajat, Purnama, I. L. S., Wijaya, H., & Rajab, M. (2025). Pengembangan Diversifikasi Produk Pangan Lokal untuk Mewujudkan Kedaulatan Pangan di Desa Bleberan, Kapanewon Playen, Kabupaten Gunungkidul. Jurnal Pengabdian, Riset, Kreativitas, Inovasi, Dan Teknologi Tepat Guna, 3(1), 202–214. https://doi.org/10.22146/parikesit.v3i1.17733
Sushanti, G., Makkulawu, A. R., & Ilyas, I. (2020). Desiminasi Produk Teknologi Ke Masayarakat; Penerapan Teknologi Tepat Guna Untuk Produksi Tepung Ubi Ungu Pada UKM. Jurnal Pengabdian KITA, 3(1). https://doi.org/10.31571/gervasi.v6i1.3634
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Aulia Brilliantina, Frengky Hermawan Hadi Prasetyo, Deyla Prajna

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.



