Pelatihan Pembuatan Kukis Ubi Jalar Ungu bagi Ibu-Ibu PKK di Kecamatan Binakal Kabupaten Bondowoso

Authors

  • Aulia Brilliantina Politeknik Negeri Jember, Indonesia
  • Frengky Hermawan Hadi Prasetyo Politeknik Negeri Jember, Indonesia
  • Deyla Prajna Politeknik Negeri Jember, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.56013/jak.v5i3.4940

Keywords:

Training, Purple Sweet Potato, Cookies, Women Empowerment, Bondowoso

Abstract

Bondowoso is one of the regions in East Java with considerable potential for purple sweet potato production. However, its utilization remains limited to direct consumption or simple processed products. Through this community service program, training was provided to local women on producing cookies made from purple sweet potatoes as an alternative food product with nutritional and economic value. The methods included socialization, demonstration, and hands-on practice. The results showed that participants were enthusiastic, capable of applying the production techniques properly, and motivated to develop the product as a home-based business. This activity is expected to enhance skills, foster economic independence, and support local food diversification based on regional potential.

References

Berek, T. D. K., & Rowa, S. S. (2023). Peningkatan Kapasitas melalui Pemanfaatan Ubi Ungu sebagai Produk Fungsional. Jurnal Pengabdian Masyarakat Sasambo, 4(2), 112–121.

Brilliantina, A., & Istiqomah, N. (2021). Strategi Pengembangan Industri berbasis Ubi Jalar Ungu dengan Metode SWOT dan ANP di Kabupaten Bondowoso. Jurnal Ilmiah Inovasi, 21(1), 13–17. https://doi.org/10.25047/jii.v21i1.2628

Brilliantina, A., Novita Sari, E. K., & Sasmita, I. R. A. (2020). Pengembangan Produk Kripik Tela Aneka Rasa dan Strategi Pemasarannya untuk Kesejahteraan Kelompok Wanita Rengganis Jember. J-Dinamika : Jurnal Pengabdian Masyarakat, 5(2). https://doi.org/10.25047/j-dinamika.v5i2.1621

Fitria, M. N., & Wikandari, P. R. (2024). Study on Antioxidant Activity of Purple Sweet Potato (Ipomoea Batatas) Juice Fermented with Lactobacillus plantarum B1765. Jurnal Pijar Mipa, 19(5), 846–853. https://doi.org/10.29303/jpm.v19i5.7286

Killay, T., Tiwery, D. S., Perulu, Y., Frans, M. S., Lowahna, L., Lakburlawal, J. A., Maluakur, D., Rumahjara, E., Lewanwoar, C., Gairtua, M., Susano, M. A., & Unawekla, S. (2023). Inovasi Pemanfaatan Ubi Jalar ungu dalam Pembuatan Produk Makanan Olahan dalam Meningkatkan Jiwa Kewirausahaan. Jurnal Masyarakat Madani Indonesia, 2(4), 535–539. https://doi.org/10.59025/js.v2i4.189

Kusumayadi, F., Amirulmukminin, Yusuf, M., & Hidayanti, M. (2023). PEMBERDAYAAN MASYARAKAT MELALUI PELATIHAN DIVERSIFIKASI OLAHAN UBI UNGU MENJADI RENGGINANG UBI DI DESA RABA BAKA KABUPATEN DOMPU. Multidisiplin Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(02), 53–56. https://doi.org/10.58471/pkm.v2i02.1802

Laylah, N., Syahriati, Jassin, E., & Juwita, I. (2024). Diversifikasi Pengolahan Ubi Jalar Ungu Di Desa Kading Kecamatan Tanete Riaja Kabupaten Barru. EJOIN : Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(10), 1445–1452.

Noer, R. M., Juliana, T., Maulani, R. G., Nababan, A. N., Nurlince, N., & Tuwanakotta, M. (2022). Pemanfaatan Ubi Jalar Ungu Dengan Inovasi Cookies Sebagai Alternatif Snack Diabetes Melitus. GERVASI: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 6(1), 250–257. https://doi.org/10.31571/gervasi.v6i1.3634

Nurchayati, Muchayatin, Parju, Suyati, S., Setyobudi, Sulistyani, Aminah, S., Riyanto, J., & Musprihadi, R. (2025). Inovasi Ubi Ungu Menjadi Donut Sebagai Kreativitas Produk Lokal di Kelurahan Mangunsari, Kecamatan Gunungpati, Kota Semarang. Indonesian Journal of Community Empowerment, 2(6), 917–926.

Nurhasanah, S., Rahimah, S., Amaru, K., Windarningsih, F., & Qanita, N. (2023). Peningkatan Nilai Tambah Ubi Bersama Kelompok Wanita Tani Harumanis di Kutamandiri. Abdimas Galuh, 5(2), 1298. https://doi.org/10.25157/ag.v5i2.10923

Sudrajat, Purnama, I. L. S., Wijaya, H., & Rajab, M. (2025). Pengembangan Diversifikasi Produk Pangan Lokal untuk Mewujudkan Kedaulatan Pangan di Desa Bleberan, Kapanewon Playen, Kabupaten Gunungkidul. Jurnal Pengabdian, Riset, Kreativitas, Inovasi, Dan Teknologi Tepat Guna, 3(1), 202–214. https://doi.org/10.22146/parikesit.v3i1.17733

Sushanti, G., Makkulawu, A. R., & Ilyas, I. (2020). Desiminasi Produk Teknologi Ke Masayarakat; Penerapan Teknologi Tepat Guna Untuk Produksi Tepung Ubi Ungu Pada UKM. Jurnal Pengabdian KITA, 3(1). https://doi.org/10.31571/gervasi.v6i1.3634

Downloads

Published

2025-11-27

How to Cite

Brilliantina, A., Hadi Prasetyo, F. H., & Prajna, D. (2025). Pelatihan Pembuatan Kukis Ubi Jalar Ungu bagi Ibu-Ibu PKK di Kecamatan Binakal Kabupaten Bondowoso. Al-Khidmah Jurnal Pengabdian Masyarakat, 5(3), 981–988. https://doi.org/10.56013/jak.v5i3.4940